Hyldeblomst-rabarber saft

Duften af hyldeblomst gør mig nærmest lykkelig. Jeg har læst at dufte er vigtige for børn, og dufte skulle være noget af det, vi er bedst til at huske fra vores tidlige barndom. Når jeg dufter hyldeblomst tænker jeg i hvertald straks på min barndom, som heldigvis var fantastisk dejlig.
Den følelse vil jeg naturligvis gerne give videre til mine små frække drenge 🙂
De er heldigvis helt tossede med hyldeblomstsaft, og vi har de sidste par år været ude og plukke hyldeblomster sammen. Selvom de faktisk altid gerne vil være med til den slags “opgaver”, hjælper det bestemt lidt på engagementet, at hyldebuskene er plantet langs nogle store fodboldbaner…. 🙂

Der findes 1000 opskrifter på hyldeblomstsaft. Det her er min opskrift på denne fantastiske sommerdrik. Opskriften er med rabarber, for at gøre saften en smule mindre sød.

Du skal bruge følgende ingredienser:

5 liter vand
2 kg. sukker
5-6 usprøjtede citroner
Ca. 10 stængler rabarber
1 stor pose hyldeblomst skærme
Evt. ingefær efter smag

Pluk en stor pose hyldeblomst skærme. Skyl dem ikke for dyr, da du så skyller alt pollen af og det er med til at give smag. Ryst i stedet skærmene.
Skær citroner samt rabarber (evt. ingefær) i skiver.

Kog de 5 liter vand op så sukkeret smelter deri. Alle hyldeblomst skærme, rabarber, citroner samt evt. ingefær kommes i gryden. Knus rabarber og citroner med en grydeske nede i gryden, så saften derfra kommer ud i sukkervandet. Hele herligheden stilles i køleskab (eller andet køligt sted) i 2-3 dage.

Når saften har trukket sies hyldeblomst skærme, rabarber, citroner samt evt. ingefær fra. Jeg plejer at si det igennem en stofble eller et andet klæde. Herefter giver jeg saften et opkog i en gryde inden den hældes på skoldede flasker.

Saften kan snildt holde sig en månedstid på køl, og kan blandes i både danskvand og andre boblende alkoholiske drikke 🙂

Held og lykke med produktionen.

print