SONY DSC

Fødselsdagsboller
(12 små boller)

Denne opskrift er super nem og giver de lækreste luftigeste boller, uden at man skal ælte dejen særlig meget. Det er en opskrift, jeg har fra min mor. Jeg har blot tilføjet lidt sundere mel, end det man brugte, da jeg var barn 🙂

100 g margarine, smeltet og lettere afkølet.
1 æg
25 g gær
1/2 dl. sukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk. kardemomme (kan udelades hvis ikke man kan lide smagen)
2 1/2 dl. mælk
Ca. 400 g hvedemel
Ca. 100 g Grahamsmel eller speltmel.

Margarinen smeltes og stilles til afkøling, mens de øvrige ingredienser findes frem.
Slå ægget ud i en skål og kom sukker og salt heri. Opløs gæren i æggeblandingen. Sukkeret hjælper med at få gæren smeltet hurtigt.
Tilsæt alle øvrige indgredienser, hold lidt igen med melet. Jeg kommer altid ca. 100 g. mindre mel i, end der står i diverse opskrifter, og så tilsætter jeg lidt ekstra, mens jeg ælter det sammen. Det gør jeg indtil, jeg føler dejen har den rette konsistens. Dejen må gerne være meget klistret, da bollerne bliver tunge, hvis der kommer for meget mel i. Så er det ellers ned med klør-fem i skålen og ælt dejen sammen, til den er samlet. Det tager ikke 1 min., så mere tid behøver du ikke bruge på æltning. Stil dejen til hævning i ca. 30-45 min, eller til den har dobbelt størrelse.
Form dejen til boller. Kom lidt mel på hænderne i stedet for direkte ned i dejen, da dejen er klistret. Man kan ligesom pakke bollerne sammen i stedet for at trille dem på bordet.
Bollerne efterhæver ca. 15 min. på pladen.
Pensl bollerne med enten mælk eller et sammenpisket æg. Nogle gange drysser jeg sesamfrø, havregryn,solsikkekerne eller kanel-sukker på, hvis de skal med ned i børnehaven. Man kan også komme rosiner i, hvis man er til det.

Bages i ca. 15-20 min. ved 180 c i varmluftsovn.

Bollerne kan fryses ned.

print