Koldthævede morgenboller med maltme og en masse gryn

I weekenden og i ferierne spiser vi altid boller til morgenmad. Det er faktisk den måde vores drenge de tjekker, om det er hverdag eller weekend. Hver morgen spørger de “skal vi have boller i dag”, for så ved de hvor på ugen vi er 🙂

Oftest kører vi faktisk i Lagkagehuset, men ikke sjældent bager jeg koldthævede boller. De er virkelig nemme at bage, og man kan næsten hælde hvilket som helst mel, gryn og kerner i.

De fine skærebrætter er fra Nicolas Vahe og dem har jeg købt hos Waspsliving.dk

Til ca. 10 boller skal følgende anvendes:

5 dl koldt vand
10 g. gær
1 spsk. honning
15 g. salt
150 g. 5-gryn. Det er en pose der består af havre-, hvede, byg, rug- samt speltgryn. Ellers bare grovvalsede havregryn
Ca. 500 g. hvedemel. Hellere lidt for lidt mel end for meget.
1 spsk. maltmel. Jeg har set det både i Irma og Superbrugsen.
Græskarkerner til at drysse over

Opløs gæren i vandet. Tilsæt alle øvrige ingredienser og rør rundt med en gaffel.
Kom film om skålen og stil den i køleskabet natten over.

Næste morgen tændes ovnen på 250c. Dejen er meget klistret og jeg plejer at tage den op med 2 skeer. Bollerne skal ikke efterhæve men sættes direkte ind i ovnen. Efter at have bagt v. 250c varmluftovn i 5-7 min. skrues ovnen ned til 220c. Bollerne bager yderligere 12-15 min.

Selvom Lagkagehuset er et udsøgt bageri, så er der altså bare noget enormt hyggeligt ved hjemmebageboller. Alene duften er toppen af hygge 🙂

print